Surface Dergisi Tarafından Yapılan Röportajımız

 

Surface Dergisi Tarafından Yapılan Röportajımız

Chem Media yayın grubunun (Surface Dergisi) isteği üzerine galvano sektörü, yüzey kimyasalları vb. alanlar hakkında Dr. Hüseyin YALÇIN`ın verdiği röportajı alt taraftan görüntüleyebilirsiniz.

Sayın Dr. Hüseyin Yalçın, okuyucularımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1951 doğumlu olup, 1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra aynı yıl Berlin Almanya’ya gittim ve 1975 yılında Berlin Teknik Üniversitesi’nde mastır ve doktora eğitimine başladım. Asistanlık da dahil olmak üzere 1983 yılında üniversiteden mezun oldum. Bu arada 1982-1983 yılında misafir öğrenci olarak Berlin Mühendislik Yüksek Okulu’nda galvano-teknik eğitimi aldım. Ocak 1984 tarihinden itibaren önce Almanya’da ve Nisan 1984 tarihinden beri de Türkiye’de sektördeyim.

1988 yılından beri faaliyette olan bir firma olarak, kuruluşunuzdan bu yana gelişim sürecinizden bahsedebilir misiniz?
1988 yılında faaliyete başlayan Yalçın Kimya, sektöre daha iyi hizmet verebilmek adına 2004 yılından beri Yalçın Kimya İzmir ve 2011 yılında ise Yalçın Kimya Kayseri şubeleri ile faaliyetini sürdürmektedir. Yine sektördeki eksiklikleri görerek yan kuruluşları ile tam otomatik galvano tesisleri ve galvano redresörleri üretimleri ile de sektöre hizmet vermeyi sürdürürken gelecekteki hedefleri arasında çevre ve geri dönüşüm hizmetleri olacaktır.

Yalçın Kimya’nın kalite politikası, vizyon ve misyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?
Misyonumuz, sektörde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmalara yenilikçi, çevreci bir anlayışla, gelişmiş teknolojileri kullanarak, etkin ve verimli üretim süreci sunan bir firma olmaktır. Yüzey işlemler sektörüne çevreye duyarlı kimyasallar sunarak sürdürülebilirliği sağlamak ve gelecek için firmalara ve çevreye katkıda bulunmaktır.
Kalite politikamız, ürün kalitemize paralel olarak, servis kalitesinin de önemine inanıyoruz. Bu doğrultuda çevre bilinciyle, üretim esnasında su, enerji, kimyasal sarfiyatlarını asgariye indirecek nitelikte üretim yapmak felsefemizdir.

Ürün ve ürün gruplarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ürün paletimizi (metal ve tuzlar hariç) 2 ana grupta değerlendirebiliriz:
Ön İşlem Kimyasallar, yüzey işlem teknolojilerinin her kolunda kullanılabilir. Genel özellikleri günümüz koşullarındaki yüksek çevreci ürünlerle paralel olan kimyasallar, siyanür ve ağır metaller içermezler, sıcak ve elektrikli olarak çalıştırılırlar.
Bakır – Nikel – Krom kaplama uygulamalarında kullanılan ürünlerimiz ise günümüz teknolojisine cevap verebilecek kalite ve çevreci özelliklere sahiptirler. Kaliteyle hedeflenen standartlar karşılanırken, çevreci özellikleri ile de sarfiyatı azaltarak ekonomi sağlarlar.

Kaplama Tesisleriniz hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?
Metal yüzey işlemcileri için otomatik, yarı otomatik ve manüel üretim hatları tesis etmek. Çevre duyarlılığına ve tasarrufa yönelik atık-su arıtma ve elektrolit geri kazanımını, su ve kaplama malzemelerinin geri dönüşümünü sağlamak. ALPHATECH Makine ve Plastik olarak amacımız, 2006 senesinden günümüze sürekli geliştirilen teknolojiler ve dünya standartları çerçevesinde efektif tesisler sunmak ve bu aşamada hedef edindiğimiz çevre bilinci ile hareket ederek sürdürülebilir çevresel esasları uygulamaktır. Belirtilen hedefleri gerçekleştirmek için sektördeki hiçbir Türk şirketinde ve hatta dünyada dahi genelde benzerine rastlanmayan bir üretim organizasyonu oluşturduk. Proseslerde kullanılan özel kimyasalları, tesis üretimini ve redresör üretimini ALFA SISTEM GRUP çatısı altında birleştirerek üretimden servis hizmetlerine kadar her problemin çözümünü bünyemizde barındırma niteliğine sahibiz. Stratejimiz, çevreye zarar vermeden üretim yapmakla beraber üretimimizi sürdürürken çevresel faktörleri ihmal etmemek üzerine kurulmuştur. Bu doğrultuda çevreci uygulamalara yönelik tesis projelerini tavsiye edip, üretimimiz esnasında da bunu uygulamaya ve su, enerji, kimyasal sarfiyatını asgariye indirecek tesisler üretmek ve atık suları arıtmaya göndermeden belli oranlarda geri dönüştürmek ana üretim felsefemizdir. ALPHATECH, gelecekteki projelerini sistematik olarak çevreyi korumak ve müşterilerine değer katmaya yönelik yürütmeye kararlıdır. Felsefemizi oluşturan etkenler; malzeme ve atıklar /ham maddelerin etkin kullanımı ile atık su miktarını azaltmak, su ve atık sular / suyun etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak ve geri kazanım imkanını geliştirmek, sağlık ve emniyet / çalışanlarımıza, müşterilerimize ve topluma daha emniyetli bir ortam ve son kullanıcılara daha sağlıklı bir çevre sağlamak, enerji ve iklimlendirmede etkin ve verimli bir kullanım sağlamak.

Müşterilerinize sunmuş olduğunuz teknik destek servisiniz mevcut mu?
Firmalarımız nezdinde üretimimizi desteklemek ve müşteri memnuniyetini sağlamak nihai hedefimizdir. Kişisel görüşüm iyi bir servisten beklentinin üç ana başlık altında toplanmış olmasıdır: Hız, kalite, ekonomi. Bu kriterleri tek merkezden servis vererek sağlamak mümkün değildir. İyi bir servis, lokal servis ağlarını oluşturarak sağlanır. İstanbul merkez olmak üzere, Ege ve İç Anadolu servis noktaları oluşturduk. Kriterlerin esnasında bölgelerin tesis sayısı açısından belli olgunluğa erişmesine dikkat ediyoruz. Ege Bölgesi’nde de bu çalışmamız istenilen olgunluğa erişmiştir. İç Anadolu bölgesi ise biraz daha zamana ihtiyaç duymaktadır.

Uzun yıllardır sektörün içinde yer alan biri olarak, sektörü değerlendirebilir misiniz?
Sektörler arasında bir mukayese yapacak olursak, yüzey işlem teknolojileri çok önemli ve vazgeçilmesi mümkün olmayan sektörlerdendir. Çünkü, ürüne kozmetik ve teknik özellik kazandırır. Ürünü dış etkenlere karşı korur. Galvano endüstrisi 1980’li yıllara kadar sahip çıkılmamış bir sektör olmuştur. 80’li yıllarda mühendis ağabeylerimiz sektöre sahip çıkmaya başlamışlar ve bu sayede ciddi bir gelişme göstermiş olup takdir edilebilir duruma
ulaşmıştır. Sektör Ar-Ge olarak olmasa da uygulamalarda Avrupa ile boy ölçüşecek durumdadır düşüncesindeyim. Bu gelişimde uygun tesislerin üretilebiliyor olmasının rolü kimya sektöründeki gelişmelerden daha etkili olmuştur. Üzülerek söylemeliyim ki sektörde başta kimyasal üretimler, çevre ve eğitim olmak üzere boşluk ve eksiklikler çokça mevcuttur.

2012 yılı Yalçın Kimya için nasıl geçti?
2012 Dünya ekonomisi için zor bir yıldı. Yine de Yalçın Kimya hedeflerine cevap vermesi açısından çok iyi geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim. 2012 yılını sadece ciro ve karlılık açısından değerlendirmek hata olur. O gün hedeflerimiz ve ulaşmamız gereken noktalar nelerdi, ne kadarını gerçekleştirebildik perspektifinden yola çıkacak ve yüzdesel bir değerlendirme yapacak olursam, hedeflerin %90-95 gerçekleştiğini söyleyebilirim ki, bunun da son derece tatminkar bir sonuç olduğuna inanıyorum.

2013 yılı için hedef ve projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
2013 yılını, Yalçın Kimya ve Alpha Grup Şirketleri açısından değerlendirecek olursam, konan hedefler 2012 yılına göre hayli yüksek ve şu ana kadar çalışılan 2013 projelerinin gidişatı açısından bakıldığında 2012 yılına göre hem daha kolay hem de çok daha verimli olacak. 2013 projelerimiz arasında ürün kalitemizi çok daha ileri düzeye taşımak, servis ağlarımıza profesyonel rötuşlar eklemek ve rekabet edebilme gücümüzü üst düzeylere taşımak, ürünlerimizdeki kaliteyi arttıracak bilinci mesai arkadaşlarımız arasında daha da yaygın hale getirmek vardır. Bu özellikler sağlandıktan sonra diğer hedeflerin gerçekleştirilmesi çok daha kolay olacaktır.

Son olarak, sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Sektörümüzü seviyorum. Tüm sektörde faaliyet gösteren firmalardan isteğim ve arzum daha düzeyli bir rekabet ortamının oluşabileceği şekilde davranmalarıdır. Ancak karşılıklı saygı çerçevesinde sektöre zarar yerine fayda sağlayabiliriz ve sektörün gelişmesine katkıda bulunabiliriz. Tüm meslektaşlarımdan ricam sektörü günlük değil, gelecekle birlikte değerlendirmeleridir. Hiç kimse sektöre tek başına hakim olamayacağına göre sektör çalışanları, üreticisi ve son kullanıcısının dayanışma içerisinde olacak şekilde hareket edebilme anlayışını edinmesinin gerekli olduğuna inanıyorum. Ülkemizde okulu olmayan bir sektördeyiz. Bu da kaliteli eleman ve üretim sıkıntısı yaratmaktadır. Sektörün profesyonel geleceği ve gelişimi açısından eğitilmiş elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu istikamette eğitim için önemli adımlar atmamızın son derece gerekli olduğuna inanıyorum.

Kaynak : http://www.ippcm.com/Haber/Roportaj-Yalcin-Kimya-Huseyin-Yalcin.html